30 Most Important Question for Cmc Vellore Medical Entrance Exam 2017

Preparing for CMC Vellore medical entrance exam? Done with everything but still worried? Here are 30 most important question to consider when revising your preparation for CMC Vellore medical entrance exam.

Physics:

1. The nature of path of an electron when it moves in transverse electric field is

  1. Circle
  2. Ellipse
  3. Parabola
  4. Hyperbola
  5. Straight Line

Answer: ( C )

2. Dimensional formula of entropy is identical to that of

  1. Universal gas constant
  2. Specific heat
  3. Boltzmann constant
  4. Gravitational potential
  5. None of the above

Answer: ( C )

3. The deflection of tangent galvanometer is governed

  1. By a horseshoe magnet
  2. By current in a circular coil
  3. By current in a rectangular coil placed between the pole places of a magnet
  4. By pole pieces of an external bar magnet
  5. None of the above

Answer: ( B )

4. In a transistor, forward bias is always smaller than the reverse bias because it

  1. Helps to produce large voltage gains
  2. Helps to maintain a constant base current
  3. Helps in avoiding excessive heating of transistor
  4. None of the above

Answer: ( C )

5. A light ray in incident by grazing one of the face of the prism and after refraction, ray does not emerge out. What should be the angle of prism while critical angle is C.

  1. A>2C
  2. A<2C
  3. A=2C
  4. None of the above

Answer: ( A )

6. The wavelength associated with an electron accelerated through a potential difference of 100V is of the order of

  1. 1.2 A
  2. 10.5 A
  3. 100 A
  4. 1000 A

Answer: ( A )

7. The magnitude of magnetic induction for a current carrying toroid of uniform cross section is

  1. Uniform over the whole cross section
  2. Maximum on the outer edge
  3. Minimum on the outer edge
  4. Maximum at the center of cross section

Answer: ( D )

8. If the kinetic energy of body is decreased by 36%, then its momentum is decreased by

  1. 6%
  2. 8%
  3. 20%
  4. 36%

Answer: ( C )

Chemistry

You May Like:  NEET Admission Counselling Dates 2017 ( Karnataka, MP, UP, Punjab)

9. Among the following antihistamines, which are antacids?

W – Ranitidine X – Cimetidine Y – Terfenadine Z – Brompheniramine

  1. W and X
  2. Y only
  3. W and Y
  4. Y and Z

Answer: ( A )

10. Alkyl halides undergoing nucleophilic bimolecular substitution involve

  1. Formation of carbocation
  2. Racemic mixture
  3. Inversion of configuration
  4. Retention of configuration

Answer: ( C )

11. Suppose that the electron spin quantum number could have three possible values. Which of the following atomic numbers would not correspond to a noble gas?

  1. 3
  2. 15
  3. 27
  4. 42

Answer: ( D )

12. Which of the following contains Cobalt?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin C
  3. Vitamin B12
  4. Vitamin K

Answer: ( C )

13. Alizarin is a

  1. Nitro dye
  2. Azo dye
  3. Anthraquinone dye
  4. Phthalein dye

Answer: ( A )

14. Which of the following exist as Zwitter ion?

  1. p-aminophenol
  2. Salicylic acid
  3. Sulphanilic acid
  4. Ethanolamine
  5. a-aminoacetophenone

Answer: ( C )

15. On a humid day in summer, the mole fraction of gaseous H2O in air at 25 degree celsius can be as high as 0.0287. Assuming a total pressure of 0.977 atm, what is the partial pressure of dry air?

  1. 94.9 atm
  2. 0.949 atm
  3. 949 atm
  4. 0.648 atm
  5. 1.248 atm

Answer: ( B )

Biology:

16. Secondary growth is not seen in

  1. Succulents
  2. Xerophytes
  3. Hydrophytes
  4. Mangroves

Answer: ( C )

17. Maximum radiant energy is trapped by

  1. Algae
  2. Herbs
  3. Shrubs
  4. Trees

Answer: ( A )

18. Axenic culture means

  1. Cell culture
  2. Cell culture free from microorganisms
  3. Cell culture free from plants
  4. None of the above

Answer: ( B )

19. Which of the following propagates through leaf tip?

  1. Walking fern
  2. Sprout leaf fan
  3. Marchantia
  4. Moss

Answer: ( A )

20. Earthworms are

  1. Ureotelic when plenty of water is available
  2. Uricotelic when plenty of water is available
  3. Uricotelic under conditions of water scarcity
  4. Ammonotelic when plenty of water is available

Answer: ( D )

21. Which of teh following virus is spread through blood?

  1. Hepatitis-A
  2. Hepatitis-B
  3. Hepatitis-E
  4. Both a and c

Answer: ( B )

22. Savannah can be defined as

  1. Temperate forest
  2. Tropical forest
  3. Monsoon forest
  4. Grasslands

Answer: ( D )

23. When CO2 level in blood increases, breathing becomes

  1. Shallower and slow
  2. No effect
  3. Slow and deep
  4. Faster and deeper

Answer: ( D )

24. Which of the following statement is true for lysosome?

  1. Suicidal bag
  2. Stain for acid phosphatase
  3. Some cytosolic protein contains signal directing them to lysosome
  4. All of the above

Answer: ( D )

General Aptitude & Current Issues:

You May Like:  Top 10 Medical Colleges in India To go for in 2017

25. In dividing a certain number by 342, we get 47 as a remainder. If remainder of the same number is divided by 18, what will be the result?

  1. 11
  2. 13
  3. 17
  4. 19

Answer: ( A )

26. The price of a VCR is marked at INR 12,000. If successive discounts of 15%, 10%, 5% be allowed, then at what price does a customer buy it?

  1. INR 8400
  2. INR 6721
  3. INR 8856
  4. INR 8850

Answer: ( D )

27. The wildlife week is celebrated from

  1. 2-8 October
  2. 1-7 June
  3. 16-22 April
  4. 14-20 January

Answer: ( A )

28. The panama canal links

  1. Mediterranean sea with red sea
  2. Atlantic ocean with Indian ocean
  3. Indian ocean with mediterranean
  4. Atlantic ocean with Pacific ocean

Answer: ( D )

29. A black body can absorb radiations of

  1. Lower wavelengths only
  2. Intermediate wavelengths only
  3. Higher wavelengths only
  4. All wavelengths

Answer: ( D )

30. During sleep, a man’s blood pressure

  1. Increases
  2. Decreases
  3. Remains constant
  4. Fluctuates

Answer: ( D )

Going through these questions may help you clear the doubts and prepare in a better way for your medical entrance exam. All the questions are present in various exam papers of last 5 years. The answers are have been verified from their official answer keys.

Got some more important questions on your side for medical entrance exam? You can help your friends by sharing those in the comment section below. Don’t forgot to check our list of Top 10 Medical Colleges in India to go for in 2017

Also interested in knowing how to crack medical entrance exam in the first attempt? Read more.

You might also like More from author

Hey there!

Sign in

Forgot password?
Close
of

Processing files…